marți, 10 mai 2011

“Înţãrcatul mieilor”

Pe 14 mai 2011, incepand cu orele 12:00, Asociatia Nationala de Turism Rural, Ecologic si Cultural- ANTREC Buzau si pensiunile din Varlaam organizeaza a patra editie a evenimentului “ Înţărcatul mieilor” .
Lansata odata cu momentul plecarii oilor la munte, cand ciobanii aleg oile mânzãri de oile sterpe, separã stânele si sunt înţãrcaţi mieii, sarbatoarea se constituie in prilej de prezentare a destinatiei turistice Varlaam ca poarta de intrare spre Penteleu si veche localitate aflata pe Drumul Oilor.
Conform specialistilor, „drumurile oilor sunt cele dintai certificate de botez consemnate in rãbojul neamului românesc. Inainte de a ne chema valahi, moldoveni, ungureni, vranceni, maramureseni sau mai simplu români, o mare parte din români au fost oieri transhumanti. Drumurile oilor par ca dateaza de cand lumea a fost facuta si au legat fie Marginimea Sibiului transilvan de Oltenia, fie Moldova de Ardeal, fie Vrancea de Delta Dunarii, cu mult inainte ca noi sa fim botezati ardeleni, olteni sau moldoveni” ( Tratat de Turism Rural, Puiu Nistoreanu- Marinela Gheres).
In folclorul local, se povesteste ca acel drum al oilor a fost facut de o oaie schioapa, pe care ciobanii o napustisera in munte si care , spre mirarea ciobanilor, luandu-se dupa turma, a sosit pe acel drum la Dunare.
Si de atunci se zice ca acel drum a capatat numele de Drumul oii.
In cadrul evenimentului, gastronomia judetului Buzau va fi inca o data pusa in valoare de pensiunile ANTREC Buzau, proprietarii de pensiuni participand la Concursul de Gatit Ciobaneste. Fiecare echipa va primi din partea organizatorilor o jumatate de miel, ceaun, apa calda si lemne pentru foc, urmand ca fiecare concurent sa-si demonstreze maiestria culinara, pregatind retete specifice zonei din care provine. In final,
juriul va acorda premii pensiunilor in functie de gustul, aspectul, ineditul preparatului, traditionalitatea si creativitatea echipei in prezentarea retetei.
Totodata, organizatorii vor prezenta publicului si produsele traditionale din zona, respectiv branza, bulzul si ţuica de Varlaam, a metodelor specifice de preparare a acestora si a posibilitatilor de utilizare terapeutica a zerului rezultat in urma prepararii branzei.
Ca in fiecare an, organizatorii vor promova produsul turistic inedit valabil la pensiunile din zona, “ Terapia cu zer de Varlaam”. Produsul turistic consta intr-un program de refacere a turistilor, o cura de detoxifiere in care este folosit zerul in combinatie cu fructe de padure, mere, capsuni, morcovi, dar si bai de catifelare a
epidermei, in zer, lapte si miere. Terapia cu zer se practica de mai multe secole la Varlaam, ea fiind pentru prima data adusa in atentia mediului medical in anul 1859 de catre Enache Persescu, cel care ridica in zona un stabiliment balnear. Conform “dictionarului” lui Basil Iorgulescu – “stabilimentul balneard in comuna Lunca Pirciului, situat pe malul drept al raului Basca Rusiliei, cu un orizont cam marginit dar clima dulce, aer curat, imbalsamat de aerul brazilor, traiul e multumitor si ieftin. Se face cura cu lapte si zer, bai reci, iar apropierea de inlesnirea cu excursii in muntii cei mai frumosi ai tarii, contribuie sa-i fortifice pe cei
debili, sa-i usureze pe cei bolnavi si sa satisfaca cu prisosinta pe cei sanatosi”.
Nu in ultimul rand, turistii care ajung in zona Varlaam, alaturi de gastronomia specifica satului de munte pot descoperi si binefacerile naturii, mergand in drumetii pe Masivul Penteleu si Varful Ivanetu, pe trasee marcate. Organizatorii invita toti iubitorii de munte si pe cei impatimiti in a face turism cu bicicleta, sa
mearga la cascadele de pe traseu, spre locul unde sar pastravii vara, Crucea Fetei, Poiana cu Rugi sau Muşa Mare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu