duminică, 6 noiembrie 2011

Omul nu se naşte cu instinctul de a mânca sănătos

Orice întâlnire cu prof. dr Mencinicopschi se poate transforma într-un prilej de prelegere pentru o alimentaţie sănătoasă. "Suntem ceea ce mâncăm, suntem şi ceea ce nu mâncăm, dar să nu uităm că mâncăm cum gândim şi gândim cum mâncăm”, şi-a început nu demult discursul – la lansarea produselor naturale şi eco ale unei cunoscute firme româneşti de profil – celebrul specialist în nutriţie. "Ar trebui să fie un eveniment şi o ştire de presă faptul că în România putem să găsim alimente sănătoase, alimente naturale şi la preţuri cel puţin decente”. Fulgi, seminţe, fructe uscate, cafea din cicoare... toate acestea pot fi baza unei alimentaţii echilibrate şi diversificate, asociate cu alte alimente sănătoase.
De la această realitate pornind, ca şi de la butada lui G.B. Shaw - "cea mai sinceră dragoste este dragostea pentru mâncare” - profesorul Mencinicopschi ne-a împărtăşit câteva adevăruri despre nevoile noastre de hrană. "Fiziologia omului ne spune un lucru: la o masă ar trebui să consumăm un singur aliment concentrat. Orice nu este legumă sau fruct este aliment concentrat. Sistemul nostru gastro-intestinal nu poate digera în mod eficient tot felul de combinaţii fanteziste de alimente. De exemplu, friptura de ceafă cu garnitură de cartofi prăjiţi. Nu că nu ar fi foarte gustoasă, numai că după ce o veţi mânca, pe lângă faptul că vă veţi îngrăşa, vă veţi îmbolnăvi, vă va cădea şi ca o piatră la stomac”. De ce nu este corectă această asociere de alimente? "Nu pentru că spun eu, nici fiindcă ar fi o modă. Nu există mode în alimentaţie şi nutriţei. Singura modă este cea dictată de fiziologia sistemului nostru gastro-intestinal”. Alimentele moderne sunt supraorganoleptizate, nemaipomenit de bune, dar nu ne hrănesc, chiar sunt aditive, ne pot crea dependenţă. Defectul lor, al alimentelor prelucrate industrial, este că sunt foarte gustoase, dar nehrănitoare. "Una dintre ultimele mele cărţi, "Revoluţia în bucătărie”, este prima lucrare de gastronomie nutriţională, care susţine tocmai că putem face o mâncare şi foarte gustoasă, dar şi foarte hrănitoare”.
Alimentaţia sănătoasă se învaţă, susţine prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, care subliniază că "omul este singura fiinţă care nu se naşte cu instinctul de a se hrăni sănătos. Nu ştie, omul trebuie să înveţe să mănânce, pentru că este o fiinţă raţională şi ar trebui să fie conştient şi de relaţia dintre mâncare şi sănătate”.

Publicat in Jurnalul National,editia online din 3 noiembrie 2011

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu